Fototurer
Marokko 2013
Om Oskars

Søk på siden


Anbefalte sider
Natur og Fritid AS

E-mail


Amursvale i Karmøy
Av Oskar Kenneth Bjørnstad 02.11.2013 kl. 12:21 - Endret 30.04.2015 kl. 11:22

I farta
I farta
Amursvalen tar krappe svinger. Da blir det stort press på armsvingfjærene.

Amursvale i profil
Amursvale i profil
Slik ser amursvalen ut i profil. Den har lys gump og lyst nakkebånd.

Fanger insekter
Fanger insekter
Den må ha funnet mye innsekter i luften. På tre av bildene jeg fikk var det også med insektet som den jaktet på.

Nok mat
Nok mat
Her er det rett før den fanger et nytt insekt.

Ikke ofte den satt
Ikke ofte den satt
På de timene vi hadde den var det ikke mange sekundene den satt. Men her er et bilde fra når den satt på en strømkabel. Amursvalen er omtrent like tykk som kabelen. Her ser en også godt de ferske uslitte fjærene som da tilsier at dette er en ungfugl i sitt første leveår.

31/10 2013 ringte Jacki Amundsen og fortalte om en svale med lys gump og rustrød farge under vingene. Han hadde da bestemt den til en amursvale. Mitt problem var at jeg var på jobb og hadde avtaler med kunder som jeg ikke kunne komme fra.

Jeg kontaktet Frank og Jan Kåre, Begge var allerede ute og så på fugler og mente det var liten sannsynlighet for at dette var en amursvale med tanke på årstiden. Som dere ser av diagrammet er det ingen observasjoner fra oktober og november (før denne) og det er sjelden at disse svalene er stabile, dermed dvelte de med å ta turen. Men da jeg fristet dem med at de da kunne få muligheten til å få et Karmøykryss som jeg ikke hadde, så kunne de ikke dy seg og dro opp for å se etter den.

Dette endte da med suksess og de fikk sine bilder og dokumentasjon på den. Jeg var jo da rimelig fornøyd med at art nr 306 i Karmøy var et faktum, selv om jeg selvsagt kunne tenkt meg å få sett den selv også.

Sannsynligheten for at den skulle være der neste dag var veldig liten, men om morgenen den 1. november ringte jeg til Jacki og spurte om han hadde sett den i dag også. Men nei, han hadde ikke sett etter den, men lovte at han skulle gi beskjed om den dukket opp. Kl 09 ringte han og ga meg beskjed om at fuglen var på plass utenfor huset hans. Jeg brukte ikke mange sekundene på å tenke meg om før jeg var på vei nordover. Når jeg var fremme kikket jeg opp på himmelen etter fuglen og tok turen ned til Jacki for å se om den var der, men derfra var den forsvunnet for kort tid siden (samme tidspunkt som dagen før).

Jeg tok da turen opp til krysset til Myrvegen hvor de hadde sett den dagen før. Før jeg kommer med opp og får stoppet bilden ser jeg at den svirrer rundt i luften over noen trær. Jeg stopper bilen midt i krysset, helt sikkert på en veldig ulovlig måte, finner kamera og kikkert og kommer meg ut. Da ser jeg at Marie (som jeg hadde ringt til litt tidligere) allerede er der og tok bilder av fuglen. Jeg komme meg ut og begynner å knipse. Men fuglen er rask og med 2x konverter på 300mm objektiv så var det nesten umulig å få fuglen i bildet og i fokus. Dermed ble konverteren fjernet. Da klarte jeg å få kamera til å fokusere og jeg klarte å finne fuglen.

Etter en liten stund dukket Even også opp. Han fant også ut det samme som meg at konverter ikke var bra. Vi knipset og knipset. Totalt tok jeg ca 470 bilder av fuglen. Og som alltid når det gjelder svaler var bare et fåtall av disse som kunne brukes.

Kl 11.20 forsvant amursvalen plutselig uten at vi fikk med oss hvor den forsvant. Det var nøyaktig samme tidspunkt som den forsvant dagen før også. Dermed ble det bomtur for alle de som dukket opp utover dagen for å prøve å få et glimt av denne fantastiske skapningen.
I følge artsobservasjoner er dette funn nummer 89 i Norge.